lees hier de verzameling dichtregels en gedichten van Het Kadegedicht
kadegedicht – Jacqueline Duvalois
Als kind keek ik nooit over het water….
dat kwam pas later
De kade aan deze kant
was de grens van mijn land
De jury vond deze regels aanzetten tot denken over vroeger en nu, het schetst een ontwikkeling en je kan er meer in lezen dan er staat. Het laat zien wat afkaderen kan betekenen, je zicht kan worden vernauwd: nu kijk je verder, naar de overkant maar voor een kind is de buurt (of de kade het eind van) de wereld. Een sterk kort gedicht. Er is een directe relatie gelegd met de locatie van een kadegedicht en dat pakt erg mooi uit voor deze plek.
Fonteingedicht – Esther Vaartjes
Deze kade daar
stroomt de stad
direct door ons hart
De jury was onder de indruk van dit korte, stromende gedicht. De rake tekst verwoordt wat velen in Noord voelen. Direct door ons hart in plaats van recht door ons hart geeft het gedicht een rechtdoorzee-urgentie die aanspreekt. Met ‘Deze’ (hier dus) kade daar (overkant wellicht?). Wat is hier en wat daar? Dit laat mooi zien dat alles in de ‘eye of the beholder is’. ‘Stroomt…door ons hart’ van de Noordeling/ Rotterdammer ( in/uit) net als de Rotte (waar alles is ontstaan).
Vlondergedicht – Myrte Leffring
Lees maar,
er staat
wat er
Streng en grappig vindt de jury. Het dwingende ‘ lees maar’, met ‘er staat wat er..’ .Het stemt tot even nadenken en ‘triggered’ zo lekker. Het roept op om te lezen, ook gericht naar het kadegedicht; ‘kijken wat-er staat’. Lees maar! Het is met de looprichting mee uitgevoerd op het vlonder.
Vlonderregel – Jorieke van Harten
Zoals wij die verjaren, strijkt water plooien glad
Enthousiast ontvangen door de jury, vooral het oudere deel ervan: deze poëtische regel moest in de selectie. En waar past deze beter dan vlak bij het rimpelende water? Wij lezen een regel over verstrijken van de tijd en het leven.
Vlonderregel – Luckie Delacroix
mijn leven danst
op het ritme van de rotte
van een krakende kade
met bruine ballen op een braderie
en een hipsterfeest in herfstkleuren
tot verder
het oude noorden in
naar thuis
De eerste twee dichtregels als vlonderregel, zijn het begin van een gedicht dat in z’n geheel in de VERS app staat. Het vat poëtisch de wisselvallige ritmiek van ons leven samen, als de aanzet van een levenslied.
Vlonderregel – Yentl Hogerzeil-Gondrie
Hier werden jullie groot,
gebracht met liefde,
in de kinderwagen, op de fiets,
door de straten, langs het water,
Niets staat stil,
maar sta stil bij wat er is
De laatste twee dichtregels zijn het slotakkoord van een kort gedicht dat in z’n geheel in de VERS app wordt opgenomen. Op de kadevlonder focust het onze aandacht op het zijn. Niets staat stil (maar stroomt), maar sta stil bij wat er (of water?) is. Een mijmering aan de Rotte.
Zaagmolenkade-zijde vlonderdeel – Fred Marree
De Rotte
Druk bevaren door aken uit vele oorden,
Schepen vol met huisvuil, groente of hop,
Gelost door lieden uit ‘t Oude Noorden,
Met de boots, nors kijkend, achterop
De jury viel in katzwijm voor de boots. Het gedicht verwijst naar oude tijden waarin de Rotte een heel andere functie vervulde, een levensader vol handel en vuil. Het stinkende verleden van de Rotte en het Oude Noorden. De boten met vuil. ‘De boots, nors’, geeft toch een soort trots, hardwerkend beeld. (nb. Titel niet opgenomen op de vlonder.)
Noordplein-zijde vlonderdeel – Jan Wagenaar
leg hier maar aan
vertrouwd
als de lijnen vast
Het gedicht geeft houvast. Een warm gevoel van vertrouwen. De wandelaar of een bootje mag hier even rusten, even aanleggen. We kunnen het ook andersom lezen.
Brugwachtershuisje Worldport Cleanup –Hans Wap
ONZE PLANEET BESTAAT VOOR 80 PROCENT UIT WATER
EN DAAROM NOEMEN WIJ HAAR AARDE
Deze inzending kwam via een derde en viel daardoor een beetje buiten de boot maar leek heel geschikt voor het brugwachtershuisje waar Worldport Cleanup domicilie houdt en goede werken verricht in de Rotte. De jury vond het een grappige en spitsvondige tekst en een pijnlijke tegenstelling. En, laat weten #factchecking: rond 70% van onze wereld bestaat uit water.
VERS app Wandeling en Het Kadegedicht Noorderdicht
De gedichten aan de kade staan in de gratis VERS app.
De wandeling loopt langs de gedichten bij de prachtige zaken en pareltjes van het Oude Noorden. Iedereen kan de wandeling zelfstandig maken met behulp van de Noorderdicht route in de Vers App die in december zal verschijnen. met de app kan je de voordrachten van de gedichten en enkele korte verhalen horen, als je bij de plaats van het kunstwerk staat.
Ook bestaande straatpoëzie gedichten in de wijk zijn deels opgenomen in de route.
volg de socials voor het laatste nieuws
Volg @dezoeknaarschittering (FB / Insta) of volg de Facebookpagina van Noorderdicht, of de Instagrampagina van Het Noorderdicht.
Het Noorderdicht omvat het festval Noorderdicht bij de Bar (lees er hier meer over), een poetische wandelroute Noorderdicht in de gratis VERS app door heel gebied Noord in Rotterdam, Het Kadegedicht en diverse activiteiten door het jaar heen. De Zoek naar Schittering werkte in 2023 samen met Het Noorderdicht aan een kadegedicht. Lees daarover meer hier.
In 2022-2023 werkten de Zoek naar Schittering en Het Noorderdicht samen voor de realisatie van een kadegedicht. Het kadegedicht werd ondersteund door Gemeente Rotterdam, programma Levendige Stad en WorldPortCleanUp droeg bij aan de aanbrenging.
WorldPortCleanUp:
Samen Sterker door Schoon
Helaas neemt het zwerfafval in Rotterdam en in de Rotterdamse wateren elk jaar toe (13 miljoen kilo in 2021!). Gelukkig groeit ook het aantal Rotterdammers dat vrijwillig helpt met opruimen. WorldPortCleanUp organiseert de KleanUpKlup i.s.m. Univé, Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap en meerdere sponsors. Bewoners kunnen zich GRATIS aanmelden als lid bij de KleanUpKlup. Zij kunnen dan GRATIS gebruikmaken van de KleanUpKayak, KleanUpSup, KleanUpBoat. Ook kunnen zij aanvragen doen voor grijpers, handschoenen en meer materiaal om hun stad schoon te houden.