nieuwste gevelgedichten Hordijkerveld bekend

schilderen gevelgedichten Hordijkerverld gestart
Het eerste gevelgedicht wordt aangebracht, ook de rest volgt in maart. Fotograaf Inge Drost.

2 nieuwe gevelgedichten bekend in Hordijkerveld

Joz Knoop schreef het gedicht ‘Uilskuiken’ voor een gevelgedicht aan de Emelissedijk. Een door een bewoner getipt gedicht van Janis Ooms (‘SMOOJ.) is geselecteerd voor een derde gevel, aan de Reyersdijk/Velgersdijk. Ze worden deze maand door kunstenaar Ricardo van Zwol (R75, Studio voor Kunstwerk), aangebracht op de gevels, gecombineerd met een muurschildering van zijn hand.

Met het project Gevelgedichten Hordijkerveld verfraait stichting de Zoek naar Schittering de wijk Hordijkerveld in IJsselmonde, Rotterdam. Bewoners werden in 2020 opgeroepen een eigen gedicht, een onderwerp en hun favoriete gedicht in te sturen voor op een gevel in hun wijk. Eerder werd al bekend dat het gedicht van bewoner Ria Rippen op de eerste gevel wordt aangebracht. Na realisatie is er tevens een lokale poëzie route waarin de voordracht door de dichters zelf via de gratis VERS app  te beluisteren zijn.

eerste muurschildering gevelgedicht gestart

Nu het weer het toelaat start het schilderen van het gevelgedicht van Ria Rippen door Ricardo van Zwol vandaag aan de Emelissedijk/hoek Ruimersdijk. Afhankelijk van het weer duurt het ongeveer twee weken. Daarna volgen de tweede en derde gevel.  Vestia stelde de gevels en hoogwerkers ter beschikking.

tweede gevelgedicht Joz Knoop over wijze uil en uilskuiken

Joz Knoop is als dichter uit IJsselmonde gevraagd zich te laten inspireren door onderwerpen die bewoners en leerlingen op twee scholen in Hordijkerveld aandroegen.het door Joz Knoop geschreven gedic

Hij schreef er een ‘jozzonet’ over, een door hem zelf bedachte dichtvorm, Joz: “Een jozzonet is een gedicht waarbij de middelste regel maar één keer voorkomt. Alles erboven wordt eronder in omgekeerde volgorde herhaald. Zo is de eerste regel tevens de laatste. Het jozzonet over het ei, de moeder en het uilskuiken is ontstaan uit de onderwerpen die zijn vergaard uit de wijk.” Eén van de aangedragen onderwerpen was namelijk ‘de natuur’: “Wat is er natuurlijker dan het moederschap. Daarnaast boeit mij al lange tijd de uil, die zowel het symbool is van de wijsheid alsook van de domheid.”
Jiske Foppe van de stichting: “Ja, ik vind het een mooi gedicht! Ik lees erin over opgroeien en het uitvliegen, het plannen voor de toekomst. Iedereen begint hetzelfde en kan eindigen als wijze uil.”

derde gevelgedicht over eenzaamheid

De stichting koos samen met de kunstenaar Ricardo en dichter Joz uit door bewoners aangedragen tips het derde gevelgedicht van de Vlaamse dichter Janis Ooms. Ze vonden het toegankelijk, lief gedicht, dat gaat over een klein gebaar dat grote gevolgen kan hebben. Bewoonster Wilma Gopalrai droeg het gedicht aan:

Hij schoof zijn gordijn opzij
voor een tel stopte de tijd
terwijl jij naar hem zwaaide
vergat hij even
zijn eenzaamheid

Wilma vond het gedicht: “passend in een wijk met veel voordeuren waar veel mensen in anonimiteit en wellicht ook eenzaamheid leven.” Ooms (1993) is een Belgische docente Nederlands die op Instagram actief is als dichter onder de naam  ‘SMOOJ.

dichtbundel

Vanwege corona is een presentatie aan de wijk of onthulling onwaarschijnlijk. Maar direct omwonenden ontvangen dankzij de G.Ph.Verhagenstichting een dichtbundel van alle inzendingen en deze komt ook beschikbaar op enkele wijkpunten zoals bij bibliotheek IJsselmonde, Huis van de Wijk en in Keizerswaard. Over de eindoplevering en deze bundel volgt nog nieuws. 


Het project en de realisatie van de drie gevelgedichten en muurschilderingen komt tot stand dankzij de volgende financiers:

Woningcorporatie Vestia stelt de gevels ter beschikking en financiert de hoogwerker. Stichting Creatieve Ondernemers IJsselmonde en Gemeente Rotterdam (Kunst en Cultuur in de gebieden) verbonden zich aan de eerste gevel en een groot deel van de organisatie. 

De tweede gevel wordt gefinancierd door Elise Mathilde  fonds, stichting Daniel van der Vorm, de G.Ph.Verhagenstichting en het H.M.A.- Schadee fonds.

De derde gevel wordt gerealiseerd door steun van de Gebiedscommissie IJsselmonde en de stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot.