jubileumprogramma tijdens Woordnacht
zaterdag 29 oktober 14:00 – 15:15 uur
Dit jaar in oktober bestaat de stichting 5 jaar precies. Om dat te vieren bieden we jullie in samenwerking met festival Woordnacht en Kila van der Starre een mooi programma aan op zaterdag 29 oktober 14.00 uur – 15.15 uur in Room I van het Nieuwe Instituut.
De entree is gratis en uitsluitend voor onze genodigden (zoals jij!) en Woordnachtbezoekers. Zie hier de website van Woordnacht.
Geef je daarom op om verzekerd te zijn van een plaats door een mail met je naam te sturen aan: aanmelden@dezoeknaarschittering.nl
We hopen je daar te ontmoeten!
Programma
- korte introductie door Jiske Foppe, oprichter van de stichting en openbare poëzie-producent
- voordrachten door Peter Swanborn, Daniël Dee en Amber Rahantoknam, lees onderaan meer over deze dichters.
- lezing ‘De poëzie ligt op straat – ook in Rotterdam. Poëzie buiten het boek’ door Kila van der Starre
Poëzie is overal om ons heen. In de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen zijn bijvoorbeeld meer dan 3.000 gedichten te vinden op muren, stoeptegels, rioolputdeksels, ramen, monumenten en meer. Neerlandicus Kila van der Starre neemt je mee in de wondere wereld van straatpoëzie. Hoe oud is het fenomeen? Wat valt er op aan de gedichten? En bestaat er zoiets als typisch Rotterdamse straatpoëzie?
Dr. Kila van der Starre is dè straatpoëzie expert van Nederland, neerlandicus, universitair docent aan de UU en lid van de Raad van Toezicht van stichting de Zoek naar Schittering. Haar lezingen maken poëzie buiten het boek springlevend.
- interview door Woordnacht festivaldirecteur Hans Sibarani met Jiske Foppe en gasten
Een gesprek over o.a. het realiseren van gevel- en bruggedichten, hoe gaat dat in z’n werk, en andere prangende vragen.
meer over de dichters
-
Peter Swanborn debuteerde in 2007 met bij het zien van zijn lichaam Hij debuteerde in 2007 met Bij het zien van zijn lichaam, (Podium) dat werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Er volgden nog vier dichtbundels, waarvan Het wolkenreparatieatelier (2018, Podium) de laatste is. Voorjaar 2022 verscheen zijn debuutroman, Onder het Luchtspoor, over een groep jonge kunstenaars in de jaren 80 van de vorige eeuw. Peter ‘s gedicht Hier en nu (uit Het Wolkenreparatieatelier) is in 2022 op de Jonkersbrug aangebracht.
Daniël Dee verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen. De bundel Vierendeel werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze van zomer 2005. De bundel Monsterproof is door het Vlaamse tijdschrift Knack uitgeroepen tot beste bundel van 2010. In 2021/22 verschenen twee romans van zijn hand, een Rotterdams tweeluik, te weten: De echo van mijn voetstappen en De geschiedenis van Marthe. In de periode van 2013 – 2014 was Daniël Dee de stadsdichter van Rotterdam. Daniël schreef het gedicht dat in 2019 op de Mathenesserbrug in Delfshaven werd aangebracht en was zo betrokken het prille begin van de stichting, toen het initiatief open/ dicht_ bruggedichten van start ging. Hij is nu bezig met nieuw werk en daar beluisteren we een eerste voordracht van!Amber Rahantoknam is illustrator en dichter. Geheel in lijn met haar dubbende natuur kon zij niet kiezen tussen haar liefde voor beeld en tekst en besloot dus beide te omarmen. Dit resulteert in beeldende teksten die thema’s belichten als dualiteit, posttraumatische groei en het ongelooflijk zat zijn van de onderdrukking van het vrouwelijk wezen. Tussen haar tere teksten wordt hier en daar een middelvinger opgestoken. Ze is eerder te horen geweest bij Woordnacht, Zomer op ’t Schouwburgplein, Poetry Slam en Unboxing Rotterdam. Op het moment ontwikkelt ze een project waarin ze poëzie en beeldende kunst combineert in street art, een interesse die wij met haar delen.
TIPS: Aansluitend presenteert Myrte Leffring, hoofdredacteur van poëziemagazine Awater, het Awaterpodium met bijzondere gasten: blijf daar gerust voor zitten!
Aansluitend is tot 17:30 uur het Nieuwe Café te bezoeken.