In Overschie werd op vrijdag 26 april 2024 een gevelgedicht gepresenteerd, op een gevel grenzend aan de rotonde van de Burgemeester Baumannlaan. Het gedicht is van dichter Jeroen Naaktgeboren. Het is een fragment van een langer gedicht dat je hier beluistert. Het initiatief is in 2023 genomen door de Cultuurregisseur van Overschie, door de Zoek naar Schittering opgepakt en ondersteund door bewoners uit Overschie.
presentatie gevelgedicht vrijdag 26 april
De feestelijke presentatie van het gevelgedicht vond plaats op vrijdag 26 april vanaf 17 uur tot 17:45 uur. Jeroen Naaktgeboren droeg natuurlijk zijn gedicht voor. Het gevelgedicht is een fragment van een langer gedicht. De presentatie was in handen van Ruwhel. Hij presenteerde een programma met voordrachten en poëtische optredens van Jeroen Naaktgeboren, Schaduwvreugd, Daryl Grootfaam en David Marcinek, So Nuriddin, een Franse chanteuse bracht Jeroen’s gedicht in de Engelse vertaling. Sprekers waren de heer Van der Nat, vertegenwoordiger van de eigenaar van het pand en mede-financier stichting Universitas en de heer Jeroen van der Steen, wijkraadvoorzitter. Lorenzo verzorgde jazzy vibes voor en na het programma. Lees hieronder meer over het project Gevelgedicht Overschie.
Foto’s van de presentatie, door Hester Blankestijn:
Meer Poëzie in Overschie
Overschie is een wijk en stadsdeel van de gemeente Rotterdam met 42,819 inwoners (januari 2023, wikipedia) en een oppervlakte van 15,80 km². Ondanks die hoeveelheid bewoners is er nog weinig poëzie te beleven in Overschie. Terwijl notabene Rotterdams beroemdste dichter J.A. Deelder er geboren is. Dit tekort aan poëzie in de buitenruimte wordt als groot gebrek ervaren, door onder andere Cultuurregisseur Herco Kruik (nu Bélèn Cordero Lopez).
Graag zetten we ons in voor meer Poëzie in Overschie, want we zijn het er over eens dat hier geen poëzie mag ontbreken. De confrontatie met gevelgedichten biedt (taal)plezier!
Jeroen Naaktgeboren
Jeroen Naaktgeboren werd geselecteerd om een gedicht voor de gevel aan te leveren. De eerste Rotterdamse stadsdichter samen met Arie Hordijk in het duo De WoordDansers (2007-2008), winnaar NK Poetry Slam 2003 en tweede op het WK, algeheel performer, mede oprichter en presentator van de maandelijkse open poëzie podium de POETSclub, schrijver van het poëtische boekje ‘Samen vooraan’ , een ode aan ‘de club van Zuid, voor grote en kleine kinderen, én tot voor kort bewoner van Overschie, wijdde elke twee weken in de Havenloods een gedicht aan Overschie (in combinatie met een column). Hiernaast is hij werkzaam bij het samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam.
Recent verhuisde hij helaas de wijk uit, en zo laat hij dit gevelgedicht als afscheid voor ons achter, net zoals de eigenaar van het pand. Lees dat bijzondere verhaal hieronder.
De omwonenden
We nodigden midden maart de direct omwonenden, enkele andere betrokken bewoners en de wijkraadleden uit mee te beslissen in de selectie van het finale ontwerp.
De ontwerper Tim Braakman en Jiske Foppe waren namens de stichting aanwezig om toelichting te geven. Buurtcoach Maurits Verhagen en ook de dichter Jeroen Naaktgeboren sloten ook aan.
Bijzonder verhaal
De eigenaresse van het pand is de vrouw van de oorspronkelijke bouwer van de panden aan de Burgemeester Baumannlaan in de jaren vijftig. Zij werd 104 (!) jaar oud.
Helaas is zij zeer recent overleden, begin februari dit jaar.
De neef van de eigenaresse is medebestuurder van stichting Universitas die door haar is opgericht. De opbrengsten uit de verhuur en verkoop van vastgoed in diens bezit komen in die stichting terecht:
“Mijn tante van 104 jaar oud is niet zomaar eigenaresse van het pand. Mijn oom heeft het hele blok in de vijftiger jaren gebouwd. En een deel in eigen bezit gehouden. (…) Zo ontstond indertijd een behoorlijke portefeuille van appartementen en winkels. De revenuen uit verhuur en verkoop komen sinds een paar jaar voor een groot deel terecht bij de stichting van mijn tante. Wij als stichtingsbestuur mogen/moeten dat geld besteden aan het financieren van medisch onderzoek, humanitaire hulp (met name aan al dan niet gehandicapte kinderen) en dierenwelzijn. (…)”
Stichting Universitas, de eigenaresse en de familie, vinden het gevelgedicht een mooie manier om afscheid te nemen van Overschie en op die manier een mooi en verbindend gedicht achter te laten voor de bewoners en de wijk. Zij willen met de toestemming voor het gevelgedicht aan hun pand en met een bijdrage aan de kosten het gevelgedicht schenken aan de bewoners van Overschie.
Dankzij bijdrages van:
Het gevelgedicht wordt mogelijk gemaakt dankzij stichting Universitas, de J.E. Jurriaanse stichting (via Volkskracht), Job Dura Fonds, stichting Elise Mathilde fonds en de Cultuurregisseur Overschie (nu CultuurConcreet). Stichting Universitas vertegenwoordigt de eigenaar van het pand aan de rotonde van de Burgemeester Baumannlaan waar het op komt te staan.
Het project is niet mogelijk zonder onze partners: