Geluk op Zuid 2019
Projectuitvoering januari – juni 2019.
In 2019 werd Geluk op Zuid gedichtenwedstrijd weer georganiseerd. In het project stonden poëzie en geluk centraal: er was een gedichtenwedstrijd voor alle kinderen van 9 tot en met 12 jaar uit gebieden in Rotterdam Zuid en er werden workshops Geluk & Poëzie gegeven in samenwerking met de lokale bibliotheken en bewonersorganisaties. De kinderen gingen aan de slag met het maken van geluksgedichten en het creëren van hun eigen geluk. De uitkomst zijn 251 prachtige geluksgedichten en maar liefst 3 nieuwe gevelgedichten: één in elk deelnemend gebied, Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Zie en lees meer op de voormalige website van het project.
dichtbundel Geluk op Zuid 2019 verkrijgbaar
Alle 251 ingezonden gedichten zijn opgenomen in de dichtbundel. Ook staat er een voorwoord in van Burgemeester Aboutaleb en van de juryvoorzitter Najiba Abdellaoui. De hele dichtbundel is online te lezen op ISSUU (klik hier) :
De gedrukte dichtbundel is gratis beschikbaar zolang de voorraad strekt. We brengen alleen de verzendkosten (zegel en enveloppe) in rekening.
Wil je de bundel graag ontvangen?
Mail dan info@dezoeknaarschittering.nl met je naam, adres en aantal exemplaren én maak voor ontvangst van 1 tot 5 bundels het bedrag van € 3,65 over aan:
stichting de Zoek naar Schittering
IBAN NL 24 TRIO 0338 732918
o.v.v. Geluk op Zuid bundel en je naam
Let op: pas na ontvangst van de betaling worden de exemplaren toegezonden.
Meer exemplaren ontvangen?
Mail dan ook met dat verzoek dan nemen we contact met je op. Soms kunnen we het komen brengen.
Het project Geluk op Zuid werd georganiseerd door Het Gelukshuis en GEEN POEHA.
De workshops Geluk & Poëzie 2019
Er werden negen workshops Geluk & Poëzie in Rotterdam georganiseerd. In de workshops gingen we actief aan de slag met ons eigen geluk.
Wat is dat eigenlijk, ‘GELUK’? En heb je daar zelf invloed op? Hoe voelt jouw geluk?
Docenten Anna Maria Carbonaro van het Gelukshuis en dichter / spoken word artist Ivan Words onderzochten tijdens deze middagen met de deelnemers hoe je je eigen geluk kan beïnvloeden en wat ‘geluk’ voor jou betekent. Daarna schreven ze met hulp van Ivan Words een eigen geluksgedicht!
Het project werd in 2019 mogelijk gemaakt dankzij onze financiers:
-> Gemeente Rotterdam
-> OpzoomerMee bewonersinititiatieven met behulp van Gebiedscommissie IJsselmonde, Wijkcomité Hillesluis (Feijenoord), Wijkcomité Kop op Zuid / Entrepot (Feijenoord) en Wijkcomité Tarwewijk (Charlois).
-> Job Dura Fonds
-> Fonds Elise Mathilde
-> DeltaPortdonatiefonds
-> Snickers – de Bruijn stichting
-> Bibliotheek Rotterdam
en de samenwerkingspartners
-> Bewonersgroep Oud-Charlois
-> Wijkwinkel Tarwewijk
-> Angeliek Ontwerpt (drukwerk)
-> Onderwijs maak je samen (docentenprijs)
-> Alacritas
-> GEEN POEHA, zaak voor poëzie
In 2017 is Geluk op Zuid succesvol uitgevoerd in samenwerking met stichting Je Moeder. In 2018 werd de dichtbundel Geluk op Zuid 2017 gepubliceerd. Deze is ook online in te zien:
HET GELUKSHUIS
Anna-Maria Carbonaro is sinds 2008 sociaal ondernemer op Zuid met haar organisatie –Alacritas-. –Alacritas betekent ‘enthousiast’ in het Latijn en dat is ook meteen haar graadmeter om projecten te willen uitvoeren. In 2015 heeft zij haar kennis aangewend van sociale psychologie, aangevuld met nieuwe inzichten over Geluk, en is zij het Gelukshuis gestart. Naast gelukslessen aan kinderen, jongeren en volwassenen creëert zij projecten waar mensen gelukkig(er) van worden.Bij Jiske werd zij meteen enthousiast over haar passie voor poëzie:
Samen met het thema Geluk moet dat tot mooie gedichten leiden en hoe geweldig is dat om daar dagelijks aan herinnerd te worden door langs de gevel te lopen waar het gedicht wordt geplaatst.
GEEN POEHA
Jiske Foppe stimuleert met GEEN POEHA poëzie in de openbare ruimte, door gevelgedichten te realiseren en projecten te bedenken. Zij bedacht samen met Anna-Maria Carbonaro van het Gelukshuis in 2017 Geluk op Zuid. De focus op geluk vanuit de positieve psychologie van Anna–Maria spreekt Jiske erg aan en zij gunt het iedereen het heft in eigen handen te kunnen nemen:
Om je dromen na te streven en uit te voeren. Geluk is natuurlijk iets heel relatiefs. Het is niet vanzelfsprekend. Het betekent voor iedereen wat anders; het heeft te maken met hoe je naar de wereld kijkt en deze interpreteert, welke betekenis je er zelf aan geeft. En dat is hetzelfde voor poëzie. Het is fantastisch te zien hoe de kinderen dat voelen en met welk soort gedichten ze komen. En wat is er mooier dan een gedicht over geluk te kunnen schenken aan de buurtbewoners en de stad in de vorm van een gevelgedicht?