9/11 tot en met 1/12 elke donderdag t/m zondag 12-17 uur – De expositie Stemmen van de Razzia belicht de geschiedenis van de razzia van Rotterdam van 10 en 11 november 1944 onder meer via persoonlijke verhalen van de gedeporteerde jongens en mannen en de achterblijvers. Zoals Leendert Hordijk (18 jaar) en Pieter van Zijl (40) die via verzamelplaats Sluisjesdijk in Charlois werden gedeporteerd. Er zijn verhalen en dagboekfragmenten over de razzia te zien en lezen, en verhalen te beluisteren.
Hedendaagse beeldende kunst
Ook wordt werk van vier kunstenaars getoond die op de geschiedenis van de razzia reflecteren. Zoals van Fenneke Hordijk (dochter van één van de geportretteerde mannen Leendert Hordijk), en drie kunstenaars die actief zijn vanuit Charlois: Alejandra Huerta, Inge Aanstoot en Michiel Brink.
Video
Van het getuigenissenonderzoek en project ‘Reis van de razzia’ (2012), is speciaal voor deze expositie een compilatie gemaakt door Erik de Jager. We zien in zes hoofdstukken interviews met mannen die via Sluisjesdijk gedeporteerd werden.
De expositie is tussen 9 november en 1 december op donderdag tot en met zondag te bezoeken, tussen 12.00 – 17.00 uur, behalve op 15 november. De toegang is gratis.
Op 17 november is er een kunstenaarsgesprek met moderator Cilia Batenburg.
Alejandra Huerta werkt onder de naam Studio Alerta. Zij is een Chileense/Nederlandse kunstenaar die is gevestigd in Rotterdam. Symbolen en folkloristische uitdrukkingen vormen de belangrijkste inspiratiebron voor Alerta, waaruit ze haar eigen grafische universum opbouwt, gebaseerd op symmetrie en geometrische figuren. Huerta heeft een sterke focus op storytelling en het creëren van betekenisvolle ervaringen door middel van visuele elementen. Haar werk benadrukt vaak de culturele context en maatschappelijk vraagstukken.
Inge Aanstoot is als kunstenaar geïnteresseerd in hoe verhalen worden verteld. In haar doorgaans forse, figuratieve schilderijen onderzoekt zij thema’s die te maken hebben met geschiedenis, wetenschap, religie en (on)gelijkheid. Deze grote onderwerpen benadert ze via kleine, vaak onbekende verhalen en gegevens, die zij op associatieve wijze aan elkaar verbindt.
Michiel Brink. Zijn vader was een Rotterdammer in hart en nieren, uit de Zwart Janstraat. Bij Michiel werd het erin gehamerd: Rotterdam is een prachtstad! Hij deed de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam in de jaren 70 (afdeling Tekenen & Schilderen, Grafiek en Monumentaal). Zijn leraar Henk de Vos nam de klas mee door Rotterdam om de versieringen op de gebouwen te bekijken. Daar heeft hij veel van geleerd. Andere docenten als Woody van Amen en Krijn Giezen hebben ook een stempel gedrukt op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Naast 2d werk heeft hij ook monumentaal werk gemaakt in de buitenruimte. Tot 2000 voornamelijk in hout en schilderwerk; daarna voornamelijk in mozaïeken.
Fenneke Hordijk is beeldend kunstenaar/tekenaar en samen met Jiske Foppe van stichting de Zoek naar Schittering initiatiefnemer van dit project. Zij studeert op dit moment Master Cultuurwetenschappen, richting kunstgeschiedenis en filosofie. Zij heeft de Willem de Kooning Academie, tekenen en grafiek gedaan en schrijft op haar website:
Met de ‘ogen van een tekenaar’ volgde ik de serie Kunstfilosofie bij de Internationale School van Wijsbegeerte. De thema’s waren: Kunst en Moraal, Het Lineaire Perspectief, De Actualiteit van het Schone, Het Sublieme in de Kunst en Het Einde van de Kunst.
Steeds vroeg ik mij af: hoe denk ik nu over dit onderwerp? Hoe kan ik mezelf vinden in de woorden die filosofen aanreiken om over kunst na te denken? Wat is de betekenis van de filosofie voor mij, als kunstenaar?
Hieronder één van haar monoprints van “Verhaal van mijn vader”.
<< Alle activiteiten van Verhaal van mijn vader vind je op deze pagina.